K nejstarším podnikům tohoto odvětví patří pivovary. Náležely
mezi ně jednak vrchnostenské pivovary provozované na jednotlivých
panstvích, jednak měšťanské pivovary, které patřily společnostem
pravovárečných měšťanů. Na území dnešního Ústí n. L. se setkáváme
s oběma typy. Nejstarší tradici měl ústecký měšťanský pivovar,
jehož počátky sahají do 16. století. V polovině 19. století pravovárečné
bratrstvo "Měšťanský pivovar Ústí n. L" (Bürgerliches
Brauhaus Aussig) provozovalo v letech 1848-1855 pivovar ve vlastní
režii. Poté však byl pivovar propachtován sládkovi Josefovi Danielovi
za pacht 5 200 zl. konvenční měny. Starý pivovar byl umístěn v
Dlouhé ulici, ale od 70. let již tato poloha přestala být výhodnou,
neboť neumožňovala rozšíření provozu. Bratrstvo proto odkoupilo
v roce 1893 od Berliner Bockbierbrauerei pivovar v Krásném Březně,
který nechal postavit roku 1867 majitel panství dr. Victor Ruß.
Současně s koupí nového pivovaru se dosavadní bratrstvo změnilo
v akciovou společnost. V roce 1911 byl odkoupen i trmický pivovar,
který v roce 1909 vyprodukoval 10 150 hl piva. Po sloučení obou
pivovarů byla jejich roční produkce kolem 100 000 hl piva. V krásnobřezenském
pivovaru, jehož označení bylo teď "Měšťanský pivovar Ústí
n. L.", bylo zaměstnáno kolem 60 osob.
Dalším pivovarem na území dnešního Ústí n. L. byl vrchnostenský
pivovar v Trmicích. V letech 1830-1907 byl však propachtován a
teprve až pak převzal pivovar do vlastní režie jeho vlastník hrabě
Sylva-Tarouca, který jej nechal přestavět. V roce 1911 ho pak
vedle dalších svých průmyslových podniků (doly, cukrovar), prodal
ústeckému měšťanskému pivovaru. Jeho roční produkce byla přibližně
20 000 hl, ale v roce 1915 byl jeho provoz zastaven a budovy využity
pro umístění jiných podniků. Další vrchnostenský pivovar byl v
provozu ve Střekově, kde tvořil součást hradního areálu. Náležel
rodu knížat Lobkowiczů, kteří jej však od roku 1854 také pronajímali.
Jeho provoz byl ukončen již v roce 1875. Déle v provozu se udržel
Ledeburský pivovar ve Všebořicích. I ten byl propachtován, aby
byl prodán firmě Kny & Bozdech. Od roku 1910 jeho provoz zajišťoval Kny sám.
Na uvedené pivovary navazovaly i některé potravinářské závody.
Příkladem mohou být Adlerwerke C. & O. Kraus. Jejich zakladatel
Bernhardt Kraus vlastnil od roku 1876 parní mlýn v Klíšském údolí,
který roku 1900 vyhořel. Roku 1913 odkoupil Güttlerův mlýn na
bývalém bělském ostrově a zavedl zde výrobu sušenek, piškotů,
vaflí a perníku.
Známým mlýnem byl Kurzweilův v Klíšském údolí pod Holoměří, jeden
z nejstarších mlýnů v ústeckém okrese, prvně zmiňovaný r. 1547
a jako mlýn byl v provozu do r. 1923. Od r. 1775 až do zrušení
r. 1923 byl majetkem rodiny Kurzweilů, v tomto roce jej poslední
majitel Anton Kurzweil prodal Krásnobřezenské továrně na droždí
a likéry (dr. Eckellmann) za 200 000,- Kč. Mlýn se stal součástí
velkého pohostinského podniku - Velkobřezenské pivovarské haly,
a sloužil jako pohostinský a zábavní podnik při příležitosti výstavy r. 1924
i v následných letech. Kolem r. 1950 areál vyhořel.
Potravinářské podniky na území Ústí n. L. byly daleko méně četné
než chemické, ale sortiment jejich výroby byl přesto značně pestrý.
Jako jedna z prvých zahájila svůj provoz výrobna cikorky Vinzenze
Löbela a Franze Wolfa, a to v roce 1853 v budovách na dnešní Masarykově
třídě. V roce 1870 se staly majitelkami Charlotta a Antonie Pickovy,
které zde zřídily sladovnu. Roku 1872 podnik získal Berliner Bockbrauerei,
který zde rozvinul výrobu sladu. Závod přestavěl a značně rozšířil,
přičemž se objevil i záměr, postavit zde pivovar. V roce 1919
tento podnik kupují bratři Brodeové, kteří výrobu ještě rozšířili.
V roce 1930 provoz zanikl a od té doby zde bylo sídlo různých
podniků (např. vodovody a kanalizace, sklady ap.).
Většina dalších potravinářských závodů vznikla až koncem 19. století.
Jedním z nich byla konzervárna Klepsch & Sohne, která zahájila
provoz v roce 1897 v prostorech Předmostí (Hrnčířská 28/40), kde
byla až do roku 1930, kdy v důsledku výstavby mostu přes Labe
byl celý tento prostor zplanýrován. Specializovala se na výrobu
ovocných konzerv, čímž vlastně navazovala na svůj předchozí program,
neboť Klepschové byli původně obchodníci s ovocem. Nové sídlo
nalezla pak firma v ulici Textilní čp. 671.
Dalším specializovaným podnikem byla loupárna rýže - "Austria"
Reiswerke AG v Kramolech, která zahájila činnost v roce 1898.
K jejím produktům náležela zejména loupaná rýže, ječné kroupy,
loupaný hrách a krmiva z melasy. Po 1. světové válce přešla do
majetku Schichtových závodů a nesla označení "Bohemia".
Zpracováním melasy se zabývaly ještě dva malé ústecké podniky.
Melase-Kraftfutterfabrik Richard Fiala, založená v roce 1902 v
Krásném Březně, Na náspu 1481, a výrobna krmiva z melasy Augusta
Schnitzera ve starém Krausově mlýně, Žižkova 126, existujícího
od roku 1903.
Původní výrobna svíček Karl Kraus & Co., která zahájila provoz
již v roce 1879 v Tovární ul. 1152, rozšířila svůj výrobní program
v roce 1905 ještě o oddělení výroby cukrovinek, kakaa a čokolády,
přičemž původní výroba byla zastavena.
K úzce specializovaným podnikům patřila též továrna na výrobu
hořčice Henry Ravena. Výrobu zahájil roku 1897 v Bílinské ulici
170 L. Pflimpfl. V roce 1906 přechází do majetku Henry von Ravena,
v roce 1910 na Semi Katze v Drážďanské ulici 890. V roce 1922
se výroba stěhuje do Revoluční ulice 1742. Vyráběla se zde francouzská
a kremžská hořčice.
V roce 1899 zahájila provoz jedna z největších pekáren ve městě
pracující na průmyslovém základě - Ústecká dělnická pekárna, s.
r. o. Krásné Březno, Pekařská 304. Byla založena a provozována
členy dělnického družstva, kterých koncem roku 1909 bylo 805 s
32 270 podíly po 10 K. Jednalo se o moderní velkopekárnu, která
zaměstnávala kolem 40 lidí. Od roku 1909 měla také pobočku v Podmoklech.
Další továrnou na poživatiny byla MARS, založená kolem roku 1930
Franzem Fischerem, v Děčínské ul. čp. 108 - Krásné Březno v bývalé
chemické továrně Hardung & spol. Nejpopulárnější výrobek sladové
bonbóny "Marsslad" byly velmi známé a oblíbené. Po r.
1945 se závod stěhuje z nevyhovujících objektů do zrušené Dělnické
pekárny v Pekařské ul. čp. 304, 313, kde se vyrábějí pod národní
správou bonbóny "Marsslad" zdravotní bonbóny, trvanlivé
pečivo - zn. JRY, MURI. Po znárodnění se zde opět obnovuje pečení
chleba a firma Mars zaniká.
Mezi drobnými potravinářskými provozy nacházíme rovněž Ústeckou
továrnu na margarín, založenou roku 1925 pod jménem Kessler &
Brodersen v objektu býv. restaurace "Tillemann" čp.
293 Krásné Březno. Roku 1944 to byla firma Friedrich Kessler.
Po r. 1945 zrušena, stává se majetkem státního statku, a Parní
mlékárnu - a. s., založenou 1903. Její odbytová oblast bylo Ústí.
Mléko se dováželo z více statků z okolí Prahy, a tak v důsledku
velké režie podnik po pěti letech trvání zaniká (1908). Jeho objekty
získala zámečnická firma Bratři Thümlerové, Drážďanská ul. čp.
794. Nyní Technické služby města Ústí n. L.